м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

Ян Доляш

Важливість аналізу амінокислот. Інтерв’ю з Яном Доляшем

Про важливість проведення аналізів для визначення кількості амінокислот у кормах тварин нам розповів технолог свинокомплексу «Еко міт» Ян Доляш.

Господарство знаходиться в селі Батятичі Львівської області та займається вирощуванням та продажем поросят як до 25 кг, так і двомісячних. А також є представником компанії «Чойз-генетикс» (Choice Genetics), яка продає ремонтних свинок, кнурів, прабатьківське стадо.

Досьє:Ян Доляш (Польща) — директор з виробництва ТзОВ «Еко міт», на якому розпочав роботу у 2016 році. Співпрацює з генетикою «Чойз-генетикс», де працював два роки. Тривалий час пропрацював на великому підприємстві Big Dutchman, займав посаду менеджера з продажу. Був зоотехніком на фірмі Sulewski, на якому пропрацював 4 роки. 6 років керував власним бізнесом по обладнанню свиней. За його плечима великий досвід роботи на різних фермах, з різними видами тварин від 1987 року, досвід у консультуванні з питань технології, вирощування тварин, годівля і утримання, написанні проектів, менеджмент підприємств, участь у міжнародних конференціях, виставках. Освіта: інженер-технолог тваринництва.

Чому важливо робити аналіз на визначення складу амінокислот у кормах, що використовують у свинарстві?

Амінокислоти є базовою основою для свинарства. Це цеглинки, з яких будується тіло тварин, і якщо їх не достатньо, то обмежується приріст ваги цих тварин.
Є таке поняття, як бочка Лібіха, тобто приріст тварини відбувається на рівні найнижчої амінокислоти. Це так, ніби ми хочемо наповнити бочку з отворами водою, то зможемо наповнити тільки до найнижчого отвору. І відповідно, амінокислоти визначають, який ефект приросту ми будемо отримувати. Це є основою.
Звісно, важливими є і інші фактори, але амінокислоти власне формують щоденний раціон тварин. 

В яких кормах є потреба робити такі аналізи?

Як правило, аналіз має починатись від рослинної сировини. Але вже остаточним і визначальним, звісно, є зразок готового корму.

Яку саме рослинну сировину?

Звісно, ту, яку ми використовуємо для формування корму — зерно, соя. Цього нам має бути достатньо для загальної інформації про корм. Адже інформацію про кількість амінокислот у преміксах ми беремо у фірми-постачальника. Саме її обов’язком є поставка нам продукції із задекларованим вмістом амінокислот.

Як часто потрібно робити аналіз кормів: із однаковою періодичністю чи коли починають виникати проблеми із приростом ваги у тварин?

Ні, коли виникають проблеми, то це вже є запізно. Аналізи потрібно робити постійно. В залежності від того, як господарство працює з сировинною базою.
Коли ми купуємо зерно від одного фермера, який займається збіжжям в один спосіб, відповідно ми отримаємо однорідний продукт. Тому аналіз можна робити рідше.
Але якщо ми купуємо сировину від різних фермерів та джерел, то бажано робити аналізи в міру часто, щоб мати достовірну інформацію про показники тих чи інших складників.

Якщо не буде потрібного балансу амінокислот в кормі, які негативні наслідки виникнуть?

Повернемось до прикладу про бочку Лібіха. Якщо ми, наприклад, матимемо лізин на рівні, який визначає щоденний приріст на 800 г, а решти складників (метіоніну, треоніну, триптофану, цистеїну) буде набагато більше, то все одно приріст буде тільки на рівні, що дає лізин, тих же 800 г. При тому, що треоніну буде даватись з розрахунку на 1,5 кг приросту. Відповідно, вся ця надлишкова кількість буде просто йти в нікуди.

То важливими є якісь певні амінокислоти?

Існують так звані екзогенні (або незамінні) амінокислоти, їх є двадцять, які організм тварини не здатний продукувати з інших амінокислот самостійно. І вони мають бути додані тварині ззовні — або через натуральну сировину, або синтетичну.

Інтерв’ю провів Назар Захарко.

27 серпня 2020 року