м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

м. Винники, вул. Винна гора, 10

Illustration

Необхідність внесення амінокислотних добрив

Не існує жодної сфери людської діяльності, якої не торкнувся би технологічний поступ. Навіть якщо нам здається, що щось ми робимо дідівським, віками перевіреним способом, все одно в технології будуть певні вдосконалення, які допомагають зробити результат ще кращим. Зокрема, людство давно дійшло висновку щодо корисності внесення добрив, але якщо раніше вони мали органічне походження, то сьогодні перевага за добривами на базі амінокислот.

Що таке амінокислоти і чому виникає їх нестача?

Амінокислоти є основним будівельним матеріалом для білків, які, в свою чергу, являють собою певну послідовність амінокислот у вигляді ланцюжка. Білки присутні в кожній клітині організму рослини, виконуючи певні функції в залежності від виду білка. У стресових умовах виробництво амінокислот рослиною зменшується чи зупиняється, і, якщо цю нестачу не компенсувати, культуру чекають вкрай неприємні наслідки.

Добрива на основі амінокислот належать до найбільш затребуваних у сільському господарстві препаратів, враховуючи дедалі більш виражені зміни клімату. З одного боку, постійно зростаюче населення вимагає щороку більше харчових продуктів, з іншого — ніхто не скасовував квітневі заморозки і появу нових, нехарактерних для регіону шкідників, які можуть повністю знищити молоді посіви. Препарати на основі амінокислот — одна з причин, чому ніякі катаклізми в наш час не призводять до голоду.

Було би неправильним вважати, що амінокислотні добрива — підходять для застосування лише у виражено екстрених ситуаціях. Не слід думати, що стресом для рослини є лише раптовий сніг — науковці виділяють так багато стресових явищ, що навіть поділили їх на дві великі групи.

Абіотичні фактори не залежать від інших живих організмів, їх найпростіше описати як примхи клімату, включно з тим же несподіваним снігопадом. Надмірна сонячна радіація, занадто низька чи висока температура, посуха або надмірне зволоження, нестача кисню чи вуглекислого газу, неправильний баланс мінеральних компонентів у ґрунті, ушкодження внаслідок сильного вітру — все це стреси, які можуть добити рослину, залишену без належної підтримки.

До біотичних факторів належать активні дії інших представників живої природи — діяльність шкідливих мікроорганізмів, комах чи гризунів, промислове забруднення оточуючого середовища, надмірна конкуренція з іншими рослинами за основні ресурси. Знову-таки, у багатьох випадках рівень загрози не є апріорі нищівним — усе залежить від здатності конкретної рослини пручатися, чинити опір негативним явищам, виживати.

Якщо культура не вирощується в ідеальних умовах лабораторії, вона так чи інакше стикатиметься хоча би з одним із цих видів стресу, навіть якщо фермер цього не помічає — і так відбувається щороку. Частина факторів, переважно абіотичних, можуть мати короткочасний вплив і зникати самі собою, інші діють тривало і вимагають від людини негайних рятувальних заходів. Внесення амінокислотних добрив допоможе відновити ушкоджену, ослаблу рослину.

Як саме амінокислоти допомагають рослині?

Будь-яка рослина складається з окремих клітин, але і самі клітини не є найменшою одиницею поділу — вони складаються з різних речовин. Білок, який з дитинства відомий кожному як одна з трьох надважливих складових нормального харчування, являє собою певну послідовність амінокислот. Відсутність будь-якої однієї амінокислоти означатиме, що організм не здатен синтезувати білок певного виду, а значить, його клітини неповноцінні!

У природі нараховується близько сотні амінокислот, проте до типових для більшості видів білків належить лише їх п’ята частина. На відміну від тварин, рослина переважну більшість потрібних амінокислот синтезує сама, завдяки фотосинтезу. Однак стресові фактори сповільнюють фотосинтез, амінокислот стає замало, білок у потрібній кількості не виробляється, і рослина перестає розвиватися, а в гіршому випадку взагалі гине!

Видобути необхідні амінокислоти можна і з органічних добрив, де вони також присутні, але там вони вже зв’язані у певні білкові послідовності, які доведеться руйнувати. Рослина може це зробити, проте така операція вимагає значних зусиль, що вдвічі ускладнюється завдяки вже існуючим стресовим факторам. Натомість амінокислотні добрива містять саме вільні амінокислоти — ті, що нічим не зв’язані і готові утворювати нові білки, необхідні конкретному організмові!

Скажімо, гліцин зміцнює клітинні стінки і не дозволяє мікроорганізмам та отрутам проникати всередину клітини, паралельно не випускаючи назовні занадто багато води. Виходить, що добриво, у складі якого присутній гліцин, корисне для всіх рослин, що вирощуються в посушливому кліматі, типовому для значної частини України.

Фітогормони групи ауксинів так само потребують амінокислот задля синтезу. Функція таких гормонів — формування кореневої системи у молодих рослин. Що розгалуженішою й довшою буде така система, то продуктивніше коріння знаходитиме й доставлятиме до різних частин рослини необхідні мінеральні речовини, а це теж сприяє повноцінному розвитку й швидкому росту.

Повноцінно засвоювати поживні речовини культурі допоможе аргінін — ще одна амінокислота. Без аргініну не утворюватиметься хлорофіл, а значить, не буде й фотосинтезу, не синтезуватимуться цукри, не йтиметься про ефективне плодоносіння. Таким чином, амінокислотні добрива виявляються корисними протягом усього вегетаційного періоду — від сходження до збору врожаю.

Висновки

Вчасне та правильне застосування препарату на основі групи основних амінокислот забезпечує наступні переваги:

● рослина швидше оговтується від стресу;● вирівнюється фітогормональний баланс;● прискорюється розвиток кореневої системи, культура ефективніше всотує поживні речовини;● інтенсифікується фотосинтез.

А завдяки всьому переліченому рослина стає більш стійкою до будь-яких зовнішніх негативних факторів!

Стаття написана компанією «Киссон» на замовлення «Халомлаб».

22 жовтня 2020 року